Nyhetsbrev, december 2023

 

Nytt Bredbandsavtal med dubbel hastighet från och med den 1 februari 2024

Styrelsen har omförhandlat gruppavtalet för bredband med Tele2 och lyckats få ner priset med drygt 20% samtidigt som hastigheten fördubblas (till 500 Mbit/s). Bredbandet kommer även fortsättningsvis inkluderas i avgiften till föreningen. Detta gäller både bostadsrätter och hyresrätter. Det nya avtalet gäller från och med den 1 februari 2024. 

För att ta del av det nya erbjudandet, kontakta Tele2 på 0775-17 17 20 så hjälper de dig. OBS! Detta gäller både dig som vill teckna ett nytt avtal och för dig som är ansluten sedan tidigare. Om ni inte tar kontakt med Tele2 kommer era befintliga avtal att fortsätta som tidigare, och det kommer inte att ske några förändringar av kostnaden.

Om behov finns av en uppgradering av router så fyller du i formuläret i länken nedan. Styrelsen ombesörjer sammanställning av de totala behoven samt vidarebefordran till Tele2 som därefter skickar ut den nya routern kostnadsfritt:
https://forms.office.com/e/dTXFmx1aTe

Mer information om gruppavtalet finns att läsa på denna länk:
https://bit.ly/leporiden-bredband

 

Information om avgifter 2024

Styrelsen har beslutat att höja medlemsavgiften till föreningen med 10%  från och med den 1 februari 2024. Anledningen till höjningen är att våra största utgifter som tomträttsavgäld, fjärrvärme och räntor har ökat markant. 

Hyran för garageplats och förråd som inte ingår i lägenheten kommer enligt avtal också att höjas med 3% från och med den 1 februari 2024. 

Avgiften för föreningens hyresrätter hanteras som vanligt via förhandlingar med Hyresgästföreningen.

 

Tänk på våra gemensamma kostnader - Det tjänar vi alla på

Styrelsen vill skicka en allmän uppmaning till samtliga boende i föreningen att försöka spara på föreningens gemensamma kostnader som värme och vatten. Se länken nedan för tips och inspiration hur vi alla kan hjälpas åt att spara på förbrukning, inklusive den individuella elförbrukningen https://www.riksbyggen.se/hallbarhet/hallbarhetsskolan/bo/spara-energi-i-hemmet

 

Gemensam el 

Hela föreningen är nu ansluten till Gemensam el med individuell debitering, undantaget är ett fåtal lokalhyresgäster, som kommer fortsätta ha separata abonnemang. De nyligen anslutna lägenheterna och lokalerna i långhuset kommer få sin första debitering i samband med månadsavin för februari, observera att den första debiteringen då kommer ha flera månaders förbrukning på fakturan, samt att priset per kWh är inkluderat både rörliga och fasta avgifter för både elhandel och nätavgifter. 

Styrelsen har även valt att binda elpriset, för att undvika de stora variationerna på elhandelspriset som annars kan ske över säsongerna. För mer information om gemensam el, se tidigare anslagen information.

 

Balkongprojektet

Balkongprojektet har nu i stort sett avslutats. Enligt styrelsens kännedom återstår främst fel på de balkonger som sitter längst ner i långhuset, där de sista åtgärderna väntas vara klara inom kort. Om ni observerar eller upplever någon form av defekt, fel eller skada på er balkong eller tillhörande installationer, vänligen kontakta styrelsen så snart som möjligt, helst via mejl, om ni inte redan gjort det.

Tack alla för ert tålamod under projektets gång!

 

Fortsatt avstängning efter grävarbeten på gården

Groparna som grävdes upp i början av november med anledning av behov av åtkomst till skadade rör kommer fortsättningsvis och på obestämd tid att vara öppna då väderleken inte tillåter permanent lagning av rören och igenfyllning. Av säkerhetsskäl undanbedes vistelse på den delen av gården där groparna finns.

 

Ombyggnation av soprum

Föreningens soprum har börjat byggas om för byte av kärl, för att senare även kunna hantera separation av matavfall. Först ut är Brännkyrkagatan 66, där en dörr har bytts ut och en transporthiss kommer att monteras inom kort. Arbeten kommer även göras i soprummen på Ludvigsbergsgatan och Gamla Lundagatan. Mer information kring avfallshanteringen i föreningen kommer under januari månad. 

 

Sopsortera så mycket du kan - det håller kostnaderna nere

Julklappar och middagar lämnar efter sig en hel del sopor. Vi betalar sophämtning per kubikmeter och kilogram. Genom att lämna så mycket som möjligt till återvinningsstationerna minskar våra gemensamma kostnader. 

Undvik att slänga sopor som kladdar direkt i påsen, utan häll ut flytande saker som till exempel gammal mjölk och sylt i vasken. Påsen blir lättare och sophämtningen billigare samtidigt som risken för kladd i sopnedkastet som skapar lukt och dålig hygien minskar.

Vi har två återvinningsstationer nära oss. En på Torkel Knutssonsgatan precis nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3 och en uppe i backen, mot vändplanen på Ludvigsbergsgatan. Där kan du lämna plast, pappersförpackningar, tidningar, batterier, metall, ofärgat och färgat glas. Det finns även en miljöstuga nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3. I den kan du lämna färg, lysrör, elartiklar som datorer, mobiler med mera.

 

Juletid

Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr orsakar de 70 % av bränderna under denna period. Så här kommer några goda råd inför advent och julfirandet.

  • Gör det till en del av jultraditionen att kontrollera batteriet i brandvarnaren. Byt om det behövs. Det kanske blir familjens bästa julklapp! Kontrollera att brandvarnaren fungerar och prova larmsignalen. Varje brandvarnare täcker cirka 60 m2.
  • Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem.
  • Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.
  • Använd ljusstakar av keramik och metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken. Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.
  • Ställ inga ljus på elektronik. Stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.
  • Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.
  • Tänd aldrig levande ljus i granen. Det kan snabbt börja brinna.
  • Tänd inte tomtebloss inomhus.
  • Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.
  • Elektrisk armatur och julgransbelysning ska ha rätt effekt (W) och släckas med strömbrytare eller genom att man drar sladden ur vägguttaget. Man ska inte skruva på glödlamporna. Då kan det bli glappkontakt och en gnista bildas (en så kallad ljusbåge) som kan antända brännbart material. Ett bra alternativ är att koppla en timer till belysningen.

 

Håll dig uppdaterad om vad som händer i vår förening

Vi fyller löpande på hemsidan med information. Där anmäler du också om du vill få nyhetsbrevet via e-post framöver. Du är alltid välkommen att skriva till oss via styrelsens e-post: styrelsen@leporiden.se

 

God Jul och ett Gott Nytt År

önskar

Styrelsen