Byte till gemensam el (IMD) - Långhuset

Gemensamt elabonnemang från och med Fredag den 27:e Oktober

Strömavbrott Torsdag 26/10 och Fredag 27/10

Som tidigare aviserat kommer det under torsdagen den 26 oktober en omläggning av elmatning att äga rum i källaren. Detta kommer resultera i att större delen av långhuset blir strömlöst under stora delar av dagen. Vidare, under fredagen den 27 oktober, kommer ett byte av elmätare att ske, vilket kan leda till korta strömavbrott under dagen.

 

Bakgrund

Med stöd av stämmans beslut från 2019 påbörjar nu hela föreningen övergången till ett gemensamt elabonnemang. Som ett positivt exempel har Brännkyrkagatan 66 redan framgångsrikt bytt i februari detta år.

För närvarande har varje lägenhet och lokal sitt egna elabonnemang, men med den nya övergången kommer alla lägenheter att anslutas under föreningens huvudabonnemang. Istället för att hantera över 100 separata avgifter kommer vi att ha en enda, med individuella mätare som registrerar varje lägenhets förbrukning. Denna förbrukning kommer sedan att reflekteras i varje boendes månadsavgift eller hyra.

 

Fördelar med gemensam el

Genom att dela på ett centralt elabonnemang får alla boende och flera lokalhyresgäster lägre kostnader. I genomsnitt kan detta innebära besparingar på 1500-2500 kr årligen per lägenhet.

Ytterligare fördelar inkluderar:

  • Färre räkningar eftersom elen nu debiteras på samma avi som månadsavgiften eller hyran.
  • Mindre behov av individuellt engagemang för att söka efter fördelaktiga elavtal.
  • Starkare förhandlingsposition för föreningen, vilket möjliggör bättre elpriser.
  • Potentiell möjlighet att i framtiden installera och utnyttja solceller på ett kostnadseffektivt sätt.

Föreningen siktar på att teckna ett avtal som både är prisvärt och miljövänligt. De nya elmätarna kommer att ägas av föreningen, vilket innebär vissa löpande kostnader för drift och underhåll. Dessa kostnader är dock inräknade i föreningens budget, och även med dessa kostnader blir den totala utgiften avsevärt lägre än när varje enhet har sitt eget abonnemang, tack vare reducerade fasta avgifter.

 

Debitering

Vår elförbrukning kommer att mätas automatiskt för varje bostad. Baserat på den faktiska förbrukningen kommer varje enskild boende eller hyresgäst att debiteras. Denna kostnad kommer att synas som en separat post på avin för månadsavgiften eller hyran.

Observera att vi nu endast kommer att debiteras för den faktiska elförbrukningen i kilowattimmar (kWh). Det kan hända att kilowattpriset blir lite högre än tidigare. Men, kom ihåg att debiteringen nu även inkluderar både elhandel och elnätsavgifter - inklusive alla fasta avgifter. För att få en rättvis jämförelse av priset mot tidigare måste ni ta hänsyn till detta.

Genom att minska vår individuella förbrukning kan vi alla spara pengar jämfört med tidigare separata elabonnemang. De största besparingarna kommer från att de fasta avgifterna nu delas upp mellan alla medlemmar, istället för att debiteras individuellt.

 

Hur går bytet till?

Vi har redan lagt en beställning för nya mätare och elcentraler. När dessa är installerade kommer vi att kontakta de nuvarande elbolagen för att avsluta de individuella abonnemangen. När den gamla elmätaren tas bort, avslutas också eventuella bindningstider kopplade till de individuella abonnemangen. Detta sker utan några extra kostnader för våra boende eller lokalhyresgäster.

Det är viktigt att notera att eftersom alla nya elmätare kommer att placeras i gemensamma centraler i varje byggnad, behövs inget särskilt tillträde till enskilda lägenheter eller lokaler under installationsprocessen.

 

Observera!

Efter övergången kommer strömförsörjningen till era lägenheter och lokaler att fortsätta som vanligt. Den enda förändringen är att ni nu betalar för er förbrukning till föreningen i stället för till Ellevio och det elhandelsbolag ni tidigare valde. Boende eller lokalhyresgäster i föreningen behöver inte kontakta sina elbolag i samband med bytet, utan allt sköts av styrelsen, vår ekonomiska förvaltare Simpleko och vår leverantör Techhem