Nyhetsbrev, hösten 2020

Balkongprojektet

Arbetet med förberedelserna av balkongprojektet fortgår i väntan på beslut från Hyresnämnden. Redan nu på tisdag den 24 november kommer det att ställas upp en visningsbalkong på gården mellan 66an och 1-3an. Detta så att medlemmar och hyresgäster ska kunna se hur det kommer kunna bli när allt är klart. Alla som idag har en balkong kommer inom kort få separat information om visning av visningsbalkongen.
 

Covid-19 pandemins påverkan på föreningen

Styrelsen har fortsatt sitt arbete under den pågående pandemin och alla styrelsemöten har förts över telefon sedan i april. Och allt arbete fortgår såsom balkongprojektet, förhandlingar med tilltänkta hyresgäster till stora lokalen (fd Paradiset), upphandling av byte av hiss till 7:an, förberedande arbeten för gemensam el, renovering av fasaderna, drift, förvaltning etc.

Till alla boende vill vi uppmana att hålla avstånd till varandra, undvika att åka hiss med andra än de ni bor med och i övrigt följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.
 

Störande arbeten i lägenheter

På förekommen anledning vill vi upplysa om de tider som gäller för störande arbeten:
Särskilt störande arbeten som t ex borrning, spikning, hamring och sågning  får endast ske mellan kl. 08:00 och 18:00 helgfri måndag – fredag. Lördag gäller tiden mellan kl. 12:00 och 16:00. Inget arbete som kan uppfattas vara störande för dina grannar får utföras på söndagar eller helgdagar. Om du kommer att störa vid upprepade tillfällen vid t.ex. renovering skall du anslå detta i porten/hissen. I meddelandet uppger du vem du är, under vilken tidsperiod arbetet kommer att ske samt hur du kan nås.
Läs även mer i trivselreglerna på hemsidan med mer information för att öka trivseln i föreningen. 

Renovering av grindarna

Under vintern kommer grindarna på gården att renoveras och nya skyltar kommer sättas upp som tydliggör att vår gård tillhör föreningen och inte är en allmän gård samt med uppmaning att stänga grindarna.
 

Tips om Bredband/WiFi

Som de flesta vet så har föreningen ett gruppavtal med Com Hem som ger alla boende tillgång till kostnadsfritt bredband utan månadsavgift. Har ni inte redan tecknat upp ett abonnemang så kan ni kontakta Com Hem via deras hemsida www.comhem.se eller telefon 90 222. Styrelsen har också fått in ett par kommentarer från boenden som haft problem med sitt bredband och WiFi, så här kommer några tips för att få bästa möjliga upplevelse:

  • Se till att du har en router från Com Hem av senare modell, alla som tar del av gruppavtalet har rätt till en router av modell Com Hem WiFi Hub C1 eller senare.
  • Se till att placera routern så centralt i lägenheten som möjligt, gärna en meter från golvet och ej gömd bakom möbler, då det försämrar räckvidden.
  • Se över kablarna så att de är korrekt anslutna, ibland händer det att de lossnar lite, exempelvis om man flyttar routern eller kablarna vid exempelvis städning.
  • Det går också att uppgradera sitt bredband om man har behov av högre hastigheter till en rabatterad kostnad.
  • Fler tips finns på Com Hems hemsida:
    www.comhem.se/kundservice/bredband/hur-surfar-du 
     

Rökning inom föreningen

Rökning är en vanlig källa till konflikt och klagomål i bostadsrättsföreningar och många vill förbjuda rökning helt på balkonger och innergårdar. Men som rättspraxis ser ut idag så går inte det att göra, oavsett om grannarna störs av röken. Lagen tar inte någon hänsyn till speciella behov, till exempel allergi. Det är bara i så kallade allergihus som ett totalt rökförbud kan gälla. En bostadsrättshavare eller hyresgäst får däremot inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras boendemiljö på ett sådant sätt att det inte bör tålas, utan ska visa skälig hänsyn.

Föreningen uppmanar därför er som röker att tänka på era grannar och se till att röken stannar i er lägenhet och inte läcker ut i trapphusen. Rökning på balkongen kan vara mycket störande för grannar då röken lätt drar in i omkringliggande lägenheter. Det gäller även er som röker utanför portarna, se till att tända era cigaretter och liknande först när ni är ute och se till att boende kan gå in och ut ur portarna utan att bli störda av röken.

Att slänga fimpar från balkong är så klart inte tillåtet. Det blir både skräpigt och brandfarligt på underliggande balkonger och i rabatter. Plocka även upp och ta med dig dina fimpar om du röker på föreningens mark.
 

Juletid

Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr orsakar de 70 % av bränderna under denna period. Så här kommer några god råd inför advent och julfirandet.

Gör det till en del av jultraditionen att kontrollera batteriet i brandvarnaren. Byt om det behövs. Det kanske blir familjens bästa julklapp! Kontrollera att brandvarnaren fungerar och prova larmsignalen. Varje brandvarnare täcker cirka 60 m2.

Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem.

Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.

Använd ljusstakar av keramik och metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken. Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.

Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.

Tänd aldrig levande ljus i granen. Det kan snabbt börja brinna.

Tänd inte tomtebloss inomhus.

Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.

Elektrisk armatur och julgransbelysning ska ha rätt effekt (W) och släckas med strömbrytare eller genom att man drar sladden ur vägguttaget. Man ska inte skruva på glödlamporna. Då kan det bli glappkontakt och en gnista bildas (en så kallad ljusbåge) som kan antända brännbart material. Ett bra alternativ är att koppla en timer till elljusstaken och julgransbelysningen.
 

Sopsortera så mycket du kan

Julklappar och middagar lämnar efter sig en hel del sopor. Vi har två återvinningsstationer nära oss. En på Torkel Knutssonsgatan precis nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3 och en uppe i backen, mot vändplanen på Ludvigsbergsgatan. Där kan du lämna plast, pappersförpackningar, tidningar, batterier, metall, ofärgat och färgat glas. Nu finns även en miljöstuga nedanför Ludvigsbergsgatan 1-3. I den kan du lämna färg, lysrör, elartiklar som datorer, mobiler med mera.

Vi betalar sophämtning per kubikmeter och kilo. Så för att hålla kostnaderna nere platta ihop skrymmande saker så mycket som möjligt och häll ut flytande saker i vasken innan du lägger förpackningen i soppåsen. Påsen blir lättare och sophämtningen billigare samtidigt som risken för kladd i sopnedkastet som skapar lukt och dålig hygien minskar.
 

Grannkontakt

Sedan en tid har föreningen en grupp på Facebook: www.facebook.com/groups/Leporiden dit du är välkommen. Där kan du prata med dina grannar, komma med bra tips och roliga saker som händer i vår förening eller närområde. Men vill du ta kontakt med styrelsen gör du det den vanliga vägen. Se nedan.
 

Senaste informationen hittar du alltid på hemsidan

Vi fyller löpande på hemsidan med information. Det går bland annat att anmäla sig till att få nyhetsbrev via e-post. Är det något du saknar är du välkommen att skriva till oss så försöker vi få in det. Styrelsens e-post: styrelsen.brfleporiden1@gmail.com

Adressen till hemsidan: leporiden1.bostadsratterna.se

 

Höstmysiga hälsningar från oss i

 

Styrelsen, Brf Leporiden 1